RSS

ELS AUTORS

NOAM CHOMSKY
.
Va nàixer en Filadèlfia en 1928. Va obtindre el seu doctorat en 1955 a la Universitat de Harvard i començà a treballar com a docent al
MIT, on a l’actualitat ostenta una posició emèrita. Al 1961 fou nomenat professor del Departament de Llengües Modernes i Lingüística, on ocuparia la seva càtedra del 1967 al 1976. Aquest any es fusionaren els programes de Filosofia i Lingüística del MIT i Chomsky passà a treballar a aquest departament.
.
Lingüista i educador, ha publicat nombrosos llibres i articles que han sigut traduïts a diverses llengües i distribuïts arreu del món. Entre les seves obres destaquen Estructures sintàctiques (1957), Qüestions freqüents en la teoria lingüística (1964), La responsabilitat dels intel·lectuals (1969), Resultats empírics de la gramàtica transformacional (1973) i La cultura del terrorisme (1988).
.
És col·laborador habitual del grup mediàtic alternatiu ZCommunications i del diari El País. Membre de l’Acadèmia Americana de les Arts i les Ciències, de l’Acadèmia Nacional de Ciències d’Estats Units, i la Societat Filosòfica Americana, ha rebut nombrosos premis i reconeixements arreu del món, alguns dels quals provenen de diferents universitats, com són la de Bolonya, Harvard o Cambridge.
.
Chomsky és el creador de la gramàtica generativo–transformacional, que revolucionà l’estudi científic de les llengües. Explica com podem construir un nombre infinit d'oracions disposant d'un nombre finit de morfemes i de fonemes; l'existència d'estructures comunes en totes les llengües i la rapidesa en l'aprenentatge d'una llengua.
.
S’ha ocupat també de temes de política internacional, des de posicions molt crítiques cap al seu país d’origen. Organitzà una mobilització popular contra la Guerra del Vietnam, sobre la qual va teoritzar des d’un punt de vista crític, com ha fet amb nombrosos esdeveniments d’importància mundial. És membre del sindicat de treballadors d’Estats Units, l'IWW.

Veiem un vídeo sobre la posició de Noam Chomsky enfront la Guerra del Vietnam.




IGNACIO RAMONET



Ignacio Ramonet va nàixer en Redondela (Pontevedra) el 5 de maig de 1943. És un intel·lectual espanyol resident a França.
.
Doctor en Semiologia i Història de la Cultura i catedràtic de la teoria de la Comunicació en la Universitat Denis-Diderot, considerat com a especialista en geopolítica i estratègia internacional i consultor de l'ONU. És director del periòdic mensual Le Monde Diplomatique i cofundador del moviment Attac i de Media Watch Global. També treballa com a promotor del Fòrum Social Mundial de Porto Alegre. Ha sigut convidat en diferents universitats com la de Carles III (Madrid), Buenos Aires, València, Sant Petersburg, Cuba, Puerto Rico, Santo Domingo...
.
Ignacio Ramonet és representant del pensament crític sobre la comunicació , analitza el paper dels mitjans com a instruments de dominació i control social, limitats en la seua projecció pública i expressió plural pels interessos mercantils dominants. Desvirtua, també, l'escenari de la cultura democràtica, al mateix temps que reduïx, la creativitat social i la resposta política.
Ramonet denúncia el projecte estratègic de la globalització i defén la prevalia de la societat civil en els processos de construcció d'un món millor.
.
Entre alguns dels seus llibres trobem : Le Chewing-gum des yeux, La Communication victime des marchands, La Découverte, Cómo nos venden la moto (amb Noam Chomsky), Nouveaux pouvoirs, nouveaux maîtres du monde, Télévision et pouvoirs, Un Mundo sin rumbo, Internet, el mundo que viene...
Veiem l'opinió de Ramonet sobre el capitalisme.

2 comentarios:

Ana Estela i Gallach dijo...

Al.lucinant treball! Quin gust!

Felicitacions!

Ana Estela i Gallach dijo...

Ull el vídeo primer no és sobre Vietnam.

Publicar un comentario